Atkins

Atkins är en diet för viktminskning som har sitt ursprung i USA på 1960-talet. Atkins diet bygger på en kolhydratfattig kost vilket innebär att man får äta fet mat och mycket kött (protein) men inte mycket kolhydrater (potatis, pasta, bröd osv). Protein och fett är dom viktigaste näringsämnena för att ge energi till kroppen. Atkins bygger på att 50-70% av kroppens behov av energi ska komma från protein och fett, resten från kolhydrater.

Enligt Atkis äter vi för mycket raffinerade kolhydrater (socker, mjöl, sirap) och för lite mättat fett när vi istället borde undvika transfetter.

    Atkinsdieten har fyra faser:

  • Induktionsfas
  • Viktminskningsfas
  • Fas mellan viktminskning och underhållsfas
  • Underhållsfas

Genom att begränsa intaget av kolhydrater ställer man om kroppen från förbränning av glukos till förbränning av kroppsfetter. Denna process kallas lipolys och startar när kroppen inte har något överskott kvar på kolhydrater att bränna. På så sätt gör kroppen av med mer energi för att tillgodose kroppens näringsbehov.

Välj recept med livsmedel som har bearbetats så lite som möjligt och som har så lågt glykemiskt index (GI) som möjligt.

    Rekommenderade livsmedel enligt Atkins:

  • Kött
  • Fisk
  • Grönsaker
  • Ägg
  • Mjölkprodukter
    Undvik dessa livsmedel:

  • Potatis
  • Bröd
  • Ris
  • Pasta
  • Socker (eller sockrade produkter)

Idag finns det mängder med atkinsrecept, dvs maträtter som bygger på denna atkinsdiet och recept på hur man följer dessa regler.

av Admin

{ 0 kommentarer… skriv en egen nu }

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: